Contact

Meer informatie over het programma Huren met Energie:

"Beren op de weg bij anders aanbesteden"

Blog Emirto Rienhart, EnergieAmbassadeur Noord-Holland, Utrecht en Flevoland

Soms wilt u een andere koers volgen, omdat u verwacht dat een beter resultaat oplevert. Maar veranderen kan lastig zijn. Het is ook eng om nieuwe wegen in de slaan, weerhouden eventuele beren op de weg ervan zaken anders aan te gaan pakken.

Bij een ingrijpend woningrenovatieproject willen corporaties soms zoveel mogelijk zelf het wat en hoe bepalen. Ze laten een ontwerp maken en schrijven dit gedetailleerd om in een bestek. En besteden dat aan op basis van de laagste prijs voor de realisatie. Dat is het gebaande pad. Op het gebaande pad bevinden zich beren: de suboptimale-oplossingsbeer, de budgetbeer, de meerwerkbeer en de faalkostenbeer.

Ook op het pad waarbij de corporatie zich als regisserend opdrachtgever vooral richt op het wat en de hoe aan de markt overlaat, zitten beren: de kunnen-ze-het-wel-beer, de wat-gebeurt-er-als-ik-mijn-Mosategels loslaat-beer, de maar-dat-is-toch-mijn-werk-beer.

En toch laat de praktijk zien dat vooral bij ingrijpende en ingewikkelde renovaties, zoals het in bewoonde toestand stevig renoveren van een woongebouw, de markt met verassende goed oplossingen kan komen waarbij de bewoners worden betrokken en wordt nagedacht over de toekomstige onderhoudslasten.

In de perceptie van de mens lijken beren op een onbekende weg altijd groter. Het gebaande pad zit ook vol met beren, vaak grote. Maar omdat we die kennen, lijken ze kleiner. Laat u niet teveel door beren weerhouden om een nieuwe weg in te slaan.Volg Huren met Energie op twitter