Contact

Meer informatie over het programma Huren met Energie:

Cradle-to-cradle-woningen van HEEMwonen

Bij nieuwbouw past HEEMwonen standaard energiezuinige technieken toe, zoals triple glas, spouwmuur-, dak- en vloerisolatie. Dit betekent minder CO2-uitstoot en lagere energielasten voor de huurder. Bij 22 parkwoningen in Kerkrade gaat de corporatie nog een stap verder. Deze woningen zijn volledig zelfvoorzienend qua energiebehoefte. Er is geen gasaansluiting en een warmtepomp zorgt voor milieuvriendelijke verwarming en warm water. En de benodigde elektra wordt door zonnepanelen opgewekt. Bij een gemiddeld verbruik betaalt de bewoner alleen de vastrechtkosten van elektriciteit.

HEEMwonen volgde een ontwerpstrategie waarbij het casco en de inbouw van elkaar gescheiden zijn. Het casco is tijdloos en duurzaam en vormt de constructieve drager, de inbouw is een vertaling van de gebruikerswensen die reageren op verschillende tijdsbeelden. Zo zijn de binnenwanden flexibel, waardoor huurders bij de indeling van de woning hun eigen ideeën kunnen inbrengen. De woningen zijn hierdoor levensloopbestendig en eenvoudig aan te passen voor andere doelgroepen. Bij veranderende marktomstandigheden is sloop dus niet nodig.

Circulaire bouw

Voor het project is gekozen voor een constructiewijze die na gebruik makkelijk uit elkaar kan worden gehaald en elders opnieuw kan worden gebruikt (technische cyclus) of afbreekbaar is tot waardevolle compost (biologische cyclus). Ook de materialen zijn recyclebaar en wasemen geen toxische stoffen uit tot een gezond en prettiger binnenklimaat. Dat geldt ook voor het binnenhalen van de natuur: ventilatiesystemen zuiveren de lucht van buiten en in de ruimtes wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het licht en de energie van de zon.

Cradle-to-cradle

De woningen zijn gebouwd volgens de zogeheten cradle-to-cradle-principes:

  • ontwerp voor de toekomst (flexibel en demontabel);
  • gebruik van zonlicht en hernieuwbare energie;
  • gebruik van ‘gezonde’ materialen;
  • gezond binnenklimaat;
  • bijdrage aan de (bio)diversiteit.


Volg Huren met Energie op twitter