Contact

Meer informatie over het programma Huren met Energie:

Masterclass The Natural Step: inspiratie voor duurzame ambities

11 april 2016

Medewerkers van een aantal woningcorporaties volgden op 17 februari 2016 een masterclass The Natural Step. Onderwerp: de eigen duurzame ambities, zoals de wettelijke verplichting het energielabel van de woningvoorraad te verhogen naar gemiddeld B. De masterclass werd aangeboden door stichting The Natural Step en Huren met Energie. Een verslag van Floor Coonen. “Alle betrokken partijen geloven sterk in de kracht van samenwerken en co-innovatie”.

Berend Aanraad, directeur The Natural Step Nederland, opende de dag met de 4 basisprincipes van de Natural Step. "The Natural Step biedt een gemeenschappelijke taal en gestandaardiseerde aanpak die je helpt bij het realiseren van je duurzame doelen.” De film Mother Nature maakte de noodzaak van een holistische aanpak van duurzaamheid nogmaals duidelijk.

The Natural Step - vier principes bepalen succes
klik op de afbeelding voor een vergroting

Van ambitie tot hergebruik

Hoofd Sustainability van Interface Inc (co-gastheer van de masterclass en een van de eerste volgers van de The Natural Step-aanpak) liet zien waar ambitie toe kan leiden. Een groot deel van het garen voor de tapijttegels van het bedrijf wordt gemaakt van afgedankte en gerecyclede visnetten. Een deel van deze visnetten wordt aangeleverd door kustbewoners in de Filipijnen en Kameroen. Dit leidt dit tot veel minder gebruik van grondstoffen, minder vervuiling, én een bron van inkomsten voor de lokale gemeenschap.

Gewoon de goeie dingen doen

Rob Bogaarts van de Eindhovense woningbouwcorporatie Woonbedrijf gaf aan dat je met de juiste mix van idealisme en realisme mooie resultaten kan bereiken. Rob: “Het is een kwestie van gewoon de goeie dingen doen. Bij Woonbedrijf zijn inmiddels 100 medewerkers getraind in The Natural Step. Ongeveer 10 facilitators kunnen ons ondersteunen bij het opnemen van duurzame doelen in alles wat we doen. Het is geweldig om te zien welke initiatieven onze medewerkers nemen en welke impact deze beginnen te hebben op onze ketenpartners”.

Slim aanbesteden en co-creatie

Gemeente Eindhoven liet zien hoe je mooie resultaten kan behalen door vóóraf nadrukkelijk te kiezen voor de principes van The Natural Step én door de markt direct te betrekken bij je doelen.

“In Eindhoven hebben we een visie ontwikkeld met 9 strategische doelen, bijvoorbeeld ‘Eindhoven energieneutraal in 2045’. Diverse gemeenten en woningcorporaties in de regio Brainport dragen elk hun eigen steentje bij aan dit einddoel. Het heeft daardoor ook geleid tot prestatieafspraken tussen gemeenten en corporaties. We zijn nu in gesprek met de industrie, onderwijsinstellingen en de inwoners van Eindhoven om nog meer partijen ’op het spoor’ te krijgen.”

Creatieve oefeningen

Diverse creatieve oefeningen gaven ons een gevoel voor de spelregels van The Natural Step. De dag was te kort om alle inspirerende en verrassende ideeën helemaal uit te werken, maar de masterclass heeft een hoop inspiratie opgeleverd!

Samenwerken en co-innovatie

Wat mij opviel is dat alle betrokken partijen sterk geloven in de kracht van samenwerken en co-innovatie. Het gaat er niet om wie het meest doet, het gaat erom dat je samen íets doet en daarmee een bijdrage levert aan een meer duurzame wereld. Het begint met ambitie. En elke stap in de goede richting is er één!

Floor Coonen

Masterclass Huren met Energie en The Natural Step

Di 4 oktober 2016, Den Haag

Op dinsdag 4 oktober organiseert Huren met Energie een masterclass over prestatieafspraken en The Natural Step, een aanpak voor het realiseren van duurzame doelen. Meer informatie over deze masterclass volgt.

Wilt u op de hoogte gehouden worden over deze bijeenkomst, stuur een email naar Anouk Corèl o.v.v. masterclass TNS.Volg Huren met Energie op twitter