Contact

Meer informatie over het programma Huren met Energie:

NOM-hoogbouw in Leiden

In Leiden renoveert Groene Huisvester Portaal een oud woongebouw aan de Agaatlaan uit 1970. Maar liefst 230 appartementen worden volgens het Nul Op de Meter-concept tot een zeer energiezuinig pand gerenoveerd. Het is de eerste keer dat zo’n renovatie wordt uitgevoerd in gestapelde woningen.

Bij de renovatie verlengt Portaal de levensduur van het gebouw met dertig jaar. Het casco is goed waardoor bestaande constructies behouden kunnen blijven. Het energieverlies van het gebouw wordt sterk verminderd door betere isolatie als triple glas, gevelisolatie aan de binnenzijde en vernieuwde installaties. Elk vertrek krijgt een luchtwarmtepomp met warmteterugwinning die lokaal te regelen is. Hiervoor ontwikkelden de partners een nieuw product. Ook het warm tapwater op een luchtwarmtepomp wordt per appartement geïnstalleerd. Dit zorgt direct voor meer wooncomfort.

Zonnepanelen

Het woongebouw wekt zijn eigen energie op dankzij de zonnepanelen aan de gevel en op het dak van het gebouw. Deze panelen zijn bepalend voor de uitstraling van het gebouw. Voor het benutten van de zonnestroom wordt gebruik gemaakt van de postcoderegeling.

NOM Portaal Leiden

Wensen van bewoners

Bijzonder aan dit project is de gezamenlijke aanpak met de bewoners. Portaal ging allereerst het gesprek aan met de bewoners over de verbeteringen die nodig zijn aan het gebouw én de woningen. Deze verbeteringen zijn meegenomen in de verdere planuitwerkingen. Zo wordt de achterzijde van het gebouw opengesteld naar de omgeving en zijn er straks twee grote uitnodigende entrees. Ook wordt de directe omgeving flink onder handen genomen.

Planning

Eind 2015 leverde Portaal een modelwoning op. Deze is in 2016 op verschillende kwaliteitseisen getest en verbeterd. In 2017 wordt de modelwoning opengesteld voor publiek en wordt een draagvlakmeting uitgevoerd. Als 70 procent van de bewoners instemt wordt na de bouwvak van 2017 gestart met de werkzaamheden.

Onlangs vond er een excursie plaats naar de Agaatlaan. Lees hier het verslag.Volg Huren met Energie op twitter