Contact

Meer informatie over het programma Huren met Energie:

Woonveste introduceert PEPhuis-label


Eerste PEPhuizen opgeleverd


Woningcorporatie Woonveste heeft dinsdag 31 maart haar eerste woningen met het nieuwe PEPhuis-label opgeleverd. Het gaat om dertien extreem energiezuinige eengezinswoningen in de nieuwbouwwijk Geerpark in Vlijmen. Bewoners van PEPhuizen profiteren van aanmerkelijk lagere woonlasten. Voorafgaand aan de oplevering van de eerste PEPhuizen is het PEPhuis-label officieel onthuld.
woonveste

Met het PEPhuis-label introduceert Woonveste een nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid. De woningen zijn extreem energiezuinig; goed voor het milieu én voor de portemonnee van bewoners. PEP staat voor Plus Energie Prestatie. Woningen met dit label zijn ‘opgepept’ met slimme energiemaatregelen, zodat ze energie opwekken en voor de eigen warmte- en stroomvoorziening zorgen. Dit leidt tot aanzienlijk lagere woonlasten. Om het PEPhuis-label te verkrijgen moeten de woningen ‘nul-op-de-meter’ te zijn. Bij juist gebruik van de woning is de energienota in een PEPhuis nul euro.

Slimme energiemaatregelen

Het energiemaatregelenpakket in de eerste 13 woningen met het PEPhuis-label is ingevuld volgens de laatste stand van de techniek, met onder meer zeer goede isolatie, een uitgekiend ventilatiesysteem en zonnepanelen. Iedere woning heeft een warmtepomp met boiler, die ’s winters warmte uit de bodem haalt om de woning te verwarmen, en ’s zomers koude om de woning te koelen. De woningen zijn volledig elektrisch en hebben geen gasaansluiting meer nodig. De zonnepanelen van deze woningen zijn fraai verwerkt in het dak. Van de overige energiemaatregelen is aan de buitenkant niets te zien.

Woonlasten

Een ander kenmerkend onderdeel van de PEPhuizen is dat de energiemaatregelen niet worden berekend in de huurprijs. De huurders van deze woningen betalen een energieprestatievergoeding. Zo behoudt de huurder een eventueel recht op huurtoeslag. De energierekening van de huurder kan in deze woning op nul euro per jaar uitkomen. Door slim te investeren kan Woonveste de energieprestatievergoeding op een aantrekkelijk niveau houden met gunstige woonlasten als gevolg.

Op naar een duurzame provincie

Met de ontwikkeling van het PEPhuis-label loopt Woonveste vooruit op ambities vanuit het Brabants Energieakkoord. In dit akkoord dat op 20 maart in Tilburg werd ondertekend, is onder meer afgesproken dat de komende zes jaar 40.000 woningen in Brabant nul-op-de-meter worden gemaakt. Tot 2050 zelfs 800.000 woningen. Het Brabants Energieakkoord is op onderdelen een voortzetting van het initiatief De Stroomversnelling. Als kernteamlid van De Stroomversnelling is Leen van Dijke één van de dragers van de ambities van het Brabants Energieakkoord.
Woonveste heeft vergevorderde plannen om op verschillende locaties PEPhuizen te realiseren. Ook bestaande woningen worden binnenkort ‘opgepept’ tot het niveau nul- op-de-meter.

Onthulling

Directeur-bestuurder Aart Jan Gorter en teamleider Vastgoed Daniël Duijvestijn van Woonveste onthulden het PEPhuis-label aan de Hooiwagen in Geerpark samen met Leen van Dijke, kernteamlid/voorzitter van de (Brede) Stroomversnelling en Peter Linders, kwartiermaker van Stroomversnelling Brabant en Platform31. Diezelfde middag kregen de bewoners van de eerste PEPhuizen hun sleutels overhandigd.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het PEPhuis-label op www.woonveste.nl/PEPhuis. Hier staat onder meer een PEPhuis-film. Meer informatie over Geerpark staat op www.geerpark.nl en www.facebook.com/geerpark.


Volg Huren met Energie op twitter